Arpanetist Facebookini - Interneti kujunemislugu (Nädal 2)

Interneti varasem ajalugu enne veebi tulekut oli väga mitmekesine ning palju tehnoloogiaid, praktikaid ja kombeid on sellest ajast kadunud või arenenud uuteks. Siiski võiks mainida kahte nähtust, mis erineval määral on tänasele netikasutajale kas tuttavad või võõrad.

Üks nähtus, mis on tänasele netikasutajale ikka veel tuttav, on e-post. Ehkki e-posti süsteem loodi juba 1970. aastatel, sai see laiemalt levinuks 1980. aastatel, kui interneti kasutamine hakkas levima ka väljaspool akadeemilist maailma(esimesed e-mailid olid kasutusel instituudis, kus neid kasutasid akadeemikud). E-post on tänase päevani kõige levinum ja populaarseim viis suhelda interneti kaudu, tänases päevas e-post on selline viis millega saame saata üks kõik milline ja millises vormis informatsiooni. Kuigi on tekkinud ka palju uusi sotsiaalmeedia ja suhtlusvõrgustiku platvorme, kasutatakse e-posti jätkuvalt palju äri- ja ametialastes suhetes, samuti ka isiklike kirjavahetuste ja uudiskirjade saatmiseks.

Teine nähtus, mis on tänaseks täiesti kadunud, on Gopher. Gopher oli internetiprotokoll, mis loodi 1991. aastal ja oli veebilehitsejate eelkäija. See võimaldas tekstilinkide abil navigeerida erinevate dokumentide ja ressursside vahel internetis. Gopher oli väga populaarne 1990. aastate alguses, kuid kaotas kiiresti oma positsiooni, kui World Wide Web muutus populaarseks. Veebi arenguga tekkisid uued veebilehitsejad, mis võimaldasid kasutajatel lihtsamalt visuaalselt navigeerida ja interaktiivselt suhelda erinevate veebilehtedega. Seega muutus Gopher ajalooks ning kaotas oma positsiooni uuemate tehnoloogiate ja tavade tulekul.



Viited:

e-mailist

veel e-mailist

Gopher

Gopher

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

E-ITSPEA 10: Võrkude rikkusː vabast tarkvarast vaba kultuurini (Nädal 10)

Uus meedia...?(nädal 3)

E-ITSPEA 7: Arvutid ja paragrahvid IIː litsentsid ja autoriõigus(Nädal 7)