E-ITSPEA 10: Võrkude rikkusː vabast tarkvarast vaba kultuurini (Nädal 10)

 Autori peamine argument on, et vaba tarkvara põhjustab autoriõiguse mõju vähenemist. Autor väidab, et vaba tarkvara annab võimaluse vältida autoriõiguste seadustamist ja selle asemel kasutada tarkvaras ühisomandit. Autor ennustab, et see trend jätkub ja et ühisomand hakkab laienema ka teistesse valdkondadesse.

Kui vaadata tänast päeva, siis võib öelda, et Mogleni prognoosid on osutunud osaliselt õigeks. Vaba tarkvara areng on kindlasti viinud ühisomandi kontseptsiooni laienemiseni ja avatud lähtekoodiga tarkvara on saanud oluliseks osaks tänapäeva ühiskonnas. Kuid autoriõigus ei ole siiski kadunud, nagu autor ennustas. Autorsus ja intellektuaalomand on jätkuvalt olulised küsimused, mida tuleb arvestada, eriti digitaalses maailmas.

Lisaks sellele on see artikkel väga huvitav ka seetõttu, et see kirjeldab ühistööd ja ühist omamist kui alternatiivset viisi, kuidas inimesed saavad koos töötada ja loovust jagada. See kontseptsioon on endiselt väga aktuaalne ja on leidnud rakendust paljudes erinevates valdkondades, nagu näiteks avatud lähtekoodiga riistvara ja 3D-printimine.

Kokkuvõttes võib öelda, et see artikkel on endiselt oluline ja aktuaalne, kuna see kirjeldab olulist muutust autoriõiguse ja intellektuaalomandi valdkonnas ning annab alternatiivi traditsioonilisele autoriõigusele. Ehkki autoriõigus on endiselt oluline küsimus, on vaba tarkvara ja ühisomandi kontseptsioonid juba muutnud tarkvara- ja tehnoloogiamaailma ning tõenäoliselt mõjutavad neid ka tulevikus.

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Uus meedia...?(nädal 3)

E-ITSPEA 7: Arvutid ja paragrahvid IIː litsentsid ja autoriõigus(Nädal 7)